De eerste PES14-ervaring van Maus_Ajax

Foto 1
Gisteren was het dan eindelijk zover, de release van PES 14. Na de naar mijn mening succesvolle voorganger PES 13 besloot ik ook PES 14 aan te schaffen, dus stond ik ’s ochtends om 9:00 al bij de Media Markt, om het spel als een van de eerste in handen te hebben.

Waar zijn de GameFaces gebleven?
Na een langdurige installatie kon ik eindelijk de game spelen, en ik als Ajax fan ging meteen mijn eerste potje spelen met als teams Ajax – AC Milan. Natuurlijk koos ik voor een Champions League wedstrijd, en voordat ik het potje begon besloot ik eerst even mijn opstelling aan te passen, want Christian Eriksen en Toby Alderweireld stonden nog in de basis, en die zijn natuurlijk al lang verkast naar een andere club. Toen ik de opstelling opende, zag ik tot mijn grote schrik dat opeens alle GameFaces verdwenen waren… Dit was toch waar PES 13 zo bekend om stond? Ricardo van Rhijn had opeens een snor, en De Jong had meer weg van Carles Puyol…
Foto 2

Real Ball Physics
Eenmaal bijgekomen begon ik de wedstrijd, en tijdens het spelen viel me meteen iets positiefs op; de ‘Real Ball Physics’. Misschien herken je het wel, in PES 13 en eerdere PES-games was het meestal zo dat als je dribbelde, je niet echt de bal raakte, en het er nogal knullig uitzag. Bij PES 14 zie je duidelijk verandering, en daardoor ziet het spel er tamelijk realistischer uit. Veel leuker dus!
Foto 3

Voetbalorganisatie
Net zoals in PES 13 kan je ook in PES 14 kiezen voor het speltype ‘voetbalorganisatie’. Daarin kan je eerst bepalen of je een profvoetballer wilt worden, of een profcoach. Na die keuze start je een carrière, net zoals in PES 13, en natuurlijk FIFA 13. Wat me hier is opgevallen, is dat bij ‘word een legende’ (profvoetballer) je geen assistent meer hebt, die je vanaf het begin tot het eind helpt met je ontwikkelingen, transfers, en media. In principe vind ik dit geen minpunt, want in PES 13 werd die assistent na een paar weken behoorlijk irritant, aangezien je elke dag van ‘m moest horen hoe je prestaties waren gestegen na de training. Het gedeelte ‘profcoach’ is vergeleken met PES 13 niet zoveel meer veranderd, maar waar ik nog steeds niet tevreden over ben zijn de transfers, want het is behoorlijk lastig om even een speler aan te trekken. Daar gaan meestal minstens 5 weken overheen, en heb je nauwelijks tijd om nog een speler aan te trekken voordat de transfermarkt sluit.

PES 14, of toch FIFA 14?
De grote, bekende vraag is en blijft natuurlijk; koop je nu PES 14, of FIFA 14?
Ik vind dat je dat gewoon zelf moet beslissen. Persoonlijk vind ik dat je FIFA 14 en PES 14 niet eens vergelijkbaar zijn, want FIFA is meer een ‘voetbalsimulator’, terwijl PES meer een game is voor de details, en natuurlijk het speelplezier.

Geschreven door: Maurits Kappetijn

Wil jij ook snel PES14 spelen? Bestel hem dan snel!